Pentagonul a făcut public vineri un document clasificat care reprezintă o analiză sumară a unor informații referitoare la cercetările militare asupra OZN-urilor – cunoscute și drept Fenomene Aeriene Neindentificate (UAP).
Anul trecut, Comitetul de Informații al Senatului Statelor Unite ale Americii a confirmat existența Grupului de lucru pentru fenomenul aerian neidentificat, o divizie a Oficiului de Informații Navale, însărcinată cu standardizarea „colectării și raportării fenomenelor aeriene neidentificate, a oricăror legături pe care le au cu guvernele străine și amenințarea pe care o reprezintă pentru activele și instalațiile militare americane”.
La îndemnul senatorului Marco Rubio, comitetul i-a oferit Pentagonului șase luni pentru a furniza versiuni clasificate și neclasificate ale unui raport care rezumă înțelegerea comunității de informații despre numeroase rapoarte despre observări misterioase ale diferitelor fenomene aeriene care nu par să respecte legile fizice și care nu se comportă precum orice tehnologie cunoscută publicului sau armatei.
Atenția îndreptată asupra OZN-urilor sau UAP-urilor a început în 2017, când New York Times și Politico au raportat despre Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP), o unitate de investigație secretă a Pentagonului care a studiat incidentele activității de tip OZN zburător din 2007 până în 2012. De atunci, am fost făcute publice câteva videoclipuri declasificate cu fenomenele care au nedumerit unii piloți militari. AATIP este doar unul dintre multele programe de acest gen care au existat în ramurile militare de-a lungul deceniilor.
Raportul începe cu un avertisment: lipsa informațiilor de calitate „împiedică capacitatea noastră de a trage concluzii ferme despre natura sau intenția UAP”.
Stigmatul din jurul OZN-urilor a avut un efect îngrozitor asupra discuțiilor legitime despre fenomene neidentificate din armata SUA, se arată în raport, citând „stigmate socioculturale” și diferențe mari între analiști și aviatori.
„Povestirile aviatorilor din comunitatea operațională și analiștilor din armată și IC [comunitatea de informații] descriu discrepanțe asociate cu observarea UAP, raportarea sau încercarea de a discuta cu colegii”, se precizează în raport.
Raportarea fenomenelor neidentificabile este un „risc reputațional” care „poate ține sub tăcere mulți observatori, complicând urmărirea științifică a subiectului”.
În raort se menționează, de asemenea, faptul că camerele de la bordul aeronavelor militare sunt specializate pentru operațiuni tactice și nu sunt potrivite pentru a surprinde fenomenele neidentificabile, îngreunând capacitatea analiștilor de a studia observările ulterioare.
Documentul poate fi accesat AICI.